cursor-pienempi

Case-esimerkki

 

Kymenlaakson Venäjä-pakotteiden selvitys määritti suuntaviivat kriisissä

Capful toteutti syksyllä 2014 Kymenlaakson toimijoiden ja Cursor Oy:n aloitteesta ”Venäjä-pakotteiden vaikutukset ja mahdollisuudet Kymenlaaksossa” –selvityksen, jonka tavoitteena oli ennakoida, millaisiin suuntiin keväällä alkanut Ukrainan kriisi voi olla kehittymässä, ja miten se tulee vaikuttamaan Venäjän talouteen sekä rajan yli tapahtuvaan kauppaan. Selvitykseen liittyi myös toimenpide-ehdotuksia, joiden avulla yritykset sekä kehittämis- ja koulutusorganisaatiot pystyvät yhteistyössä reagoimaan kriisistä nouseviin mahdollisuuksiin.

Capfulin selvitys pohjautui kirjalliseen aineistoon sekä Suomen johtavien Venäjän asiantuntijoiden ja kriisin vaikutuksia kohdanneiden tahojen edustajien haastatteluihin. Prosessi sisälsi myös työpajan, jossa ideoitiin tilanteen synnyttämiä mahdollisuuksia Kymenlaaksossa ja määritettiin konkreettisia kehittämistoimenpiteitä. Selvityksen tuloksia käsiteltiin ministeri Sirpa Paateron johdolla järjestetyssä seminaarissa.

Todennäköisimpänä vaihtoehtona ja Venäjän omana suurimpana intressinä tilanteen etenemisestä nähtiin kriisin jäätyminen puolikonfliktiksi ilman todellista ratkaisua. Tämä vaihtoehto onkin pitkälti toteutunut. Suurimmat mahdollisuuksina tilanteessa nähtiin globaalien logististen reittien uudelleen muotoutumisessa ja liike-elämän palvelujen alueella. Myös nettikaupalla nähtiin tässä tilanteessa kasvava mahdollisuus Venäjän markkinoilla. Työn tuloksena maakunnan kehittämislinjauksia Venäjään liittyen tarkennettiin ja muun muassa luotiin paikallisten toimijoiden tueksi verkkokauppa-alusta, jonka avulla on helppo ryhtyä tekemään verkon kautta kauppaa Venäjälle.

 

Lähtötilanne

 • Venäjän talouden voimakas heikentyminen vuonna 2013
 • Ukrainan kriisin syttyminen vuonna 2014
 • Kriisistä lähtenyt pakotteiden ja vastapakotteiden kierre ja suhteiden viilentyminen länsimaiden ja Venäjän välillä

 

Mitä tehtiin

 • Arvioitiin asiantuntijahaastatteluiden ja aineistoanalyysien avulla tilanteen etenemisvaihtoehdot ja vaikutukset Kymenlaakson elinkeinoelämään
 • Määritettiin kehittämistoimenpiteet muuttuneeseen tilanteeseen

 

Mitä saavutettiin

 • Konkreettista toimintaa tilanteen surkuttelun sijaan
 • Nopeata reagointia voimakkaasti muuttuneeseen toimintaympäristöön

  Nimi*

  Yritys

  Sähköpostiosoite*

  Puhelinnumero

  Viesti

  Pakolliset kentät ovat merkitty *:llä

  Sulje

  Pysy kartalla

  Tilaa uutiskirjeemme ja saat tietoa tulevaisuuden nousevista ilmiöistä sekä tulevista tapahtumista.