Lokakuun signaalit

Capful|keskiviikko, 31 lokakuu 2018

USA:N JA KIINAN TULLISODAN AMMUKSET LÄHES KÄYTETTY – MITÄ SEURAAVAKSI?

Kauppasota Kiinan ja USA:n välillä on kiihtynyt molempien osapuolten ilmoitettua toistaiseksi suurimmista tuontitulleista. Nyt ne koskevat tavaranvaihtoa, joiden yhteisarvo on yli 360 miljardia dollaria. Analyytikot sanovat, että taistelu voi vielä hieman koventua, mutta että Kiinalta alkavat tullikeinot loppua. Tullien nostonokittelu alkaa muutoinkin haitata maailmantalouden kasvua.

USA:n syyskuun lopulla tekemä ilmoitus uusista kiinalaisten tuotteiden tulleista koskee arvoltaan 200 miljardin dollarin tuontia USA:han. Kiina kykeni vastaamaan tähän asettamalla tulleja yhdysvaltalaisille tuotteille, jotka koskevat 60 miljardin tuontia. USA:n asettamat tuontitullit ovat pienimmillään 10 % ja niiden on ilmoitettu nousevan 25 %:iin vuoden 2018 loppuun mennessä. Kiinan asettamat tullit puolestaan vaihtelevat 5-10 % välillä, joskin Kiina on uhannut tullien noususta 25 %:iin. USA:n kauppa on kovasti alijäämäinen: USA:n vienti Kiinaan vuonna 2017 oli noin 130 miljardia dollaria, kun taas Kiinan vienti USA:han oli noin 596 miljardia dollaria. Koska Kiina ei kykene vastaamaan dollari-dollarista tulliennostokisassa, Kiinan hallitus on visaisen päätöksenteon edessä; mitä muita toimivia keinoja sillä yhä on käytössä? Voiko se esimerkiksi rohkaista kansalaisiaan boikotoimaan amerikkalaisia brändejä tai hankaloittaa toimitusketjun toimintaa?  Yhdysvaltalaisten ja muidenkin ei-kiinalaisten yritysten toimintaedellytysten vaikeuttamisella Kiinassa, kuten kiinalaisten yritysten suosimisella, tullimaksujen viivästymisillä tai viranomaisten yllätystarkastuksilla, on rajansa. Mitä keinoja Peking voi käyttää kauppasodassa USA:a vastaan kuitenkaan menettämättä tärkeitä investointeja, työpaikkoja ja kiinalaisten tavaroiden kysyntää?

 

USMCA-KAUPPASOPIMUKSEN NEUVOTTELUTULOS OLI VOITTO TRUMPILLE

Yli vuoden kestäneet neuvottelut päättyivät, kun Yhdysvallat, Meksiko ja Kanada sopivat USMCA-kauppasopimuksen sisällöstä. Kyse on lähtökohtaisesti NAFTA 2.0:sta, jossa on joitakin muutoksia vanhaan sopimukseen verrattuna. Esimerkiksi Kanada myönsi yhdysvaltalaisille maitotaloustuotteille ja viineille pääsyn markkinoilleen. Autonosien tuottamisastetta kauppaliittoalueella on nostettu 75 %:iin (aikaisemmin 62,5 %), jotta niihin ei kohdistuisi tulleja. Pyrkimyksenä on näin estää autonosien tuontia kauppaliittoalueelle ja vauhdittaa paikallista autontuotantoa. Lisäksi välttääkseen kauppa-alueen sisällä tullimaksut, pitää 40 % auton arvosta tehdä työntekijöiden, joiden palkka on vähintään 16 dollaria tunnilta. Minimituntipalkka ja muutamat muut sopimuksen kohdat parantavat Meksikossa työntekijöiden oikeuksia ja asemaa. Myös lääkkeiden patenttien voimassaoloaikoja on pidennetty ja tekijänoikeusaikoja jatkettu.

Neuvottelutulos on voitto ennen kaikkea presidentti Trumpille, sillä hän lunasti erään vaalilupauksistaan neuvotella 25 vuotta vanha NAFTA-sopimus uusiksi. Mutta hyväksyykö USA:n kongressi sopimuksen, varsinkin jos demokraatit voittavat senaatin vaalit nyt marraskuussa?

 

UBER DIVERSIFIOI LABOR-ON-DEMAND-LIIKETOIMINTAAN

Uber on toiminut tähän saakka pääasiassa taksipalvelujen tarjoajana. Nyt se on kehittämässä USA:ssa uutta palvelua, jonka avulla lyhytaikaiset henkilöstötarpeet saadaan täytettyä. Palvelu – Uber Works – sopii esimerkiksi tilaisuuksien ja tapahtumien järjestäjille, jotka tarvitsevat tilapäistä asiakaspalvelu-, tarjoilu- ja järjestyksenvalvontahenkilöstöä. Uber Works on osa Uberin liiketoimintaportfolion laajentamista, johon kuuluvat taksipalvelujen lisäksi myös ruuan kotiinkuljetuksia tarjoava Uber Eats sekä polkupyörien ja skoottereiden jakamiseen keskittyvä start-up Jump. Laajemmalla liiketoimintamallilla Uber pyrkii lisäämään potentiaalisten sijoittajien mielenkiintoa yritystä kohtaan ensi vuonna ennakoidun pörssilistauksen yhteydessä. Mitä muuta liiketoimintaa Uber disruptoi tulevaisuudessa?

 

KAIKKIEN AIKOJEN SUURIN OHJELMISTOYRITYSKAUPPA: IBM OSTAA RED HATIN

IBM tiedotti aikeistaan ostaa avoimen lähdekoodin ohjelmistoyhtiö Red Hatin huikealla 34 miljardin dollarin hinnalla. Kyseessä on historian suurin ohjelmistoyrityskauppa ja joidenkin arvioiden mukaan vuoden 2018 merkittävin teknologiakauppa. Yritysostolla uskotaan olevan positiivinen vaikutus IBM:n, joka on kipuillut tekoälyliiketoimintansa kanssa. IBM:stä tulee kaupan myötä ainoa yritys, joka tarjoaa avoimen lähdekoodin pilvipalveluja sekä maailman suurin hybridipilvipalveluja tarjoava yritys. Red Hatin pilviteknologiaosaamisen ja tarjoamien yhdistymisen ansiosta IBM pystyy haastamaan pilvipalvelumarkkinan ylivoimaisen markkinajohtajan Amazonin (markkinaosuus 33 %) ja Amazonin haastajan Microsoftin (markkinaosuus 13 %).  IBM uskoo, että jopa noin 80 % pilvipalvelumarkkinan potentiaalista on vielä realisoimatta. Pilvipalveluiden globaalin markkinan uskotaan kasvavan jopa 206,93 miljardiin dollariin vuoteen 2020 mennessä. Tavoitteena on saada yrityskauppa päätökseen vuoden 2019 loppuun mennessä.

 

INTIA PYRKII UUDISTAMAAN TERVEYDENHUOLTOJÄRJESTELMÄNSÄ: TAVOITTEENA MAAILMAN SUURIN UNIVERSAALI TERVEYDENHUOLTOJÄRJESTELMÄ

Intian pääministeri Narendra Modi aikoo uudistaa maan terveydenhuoltojärjestelmän. Kaavailtu ’Modicare’ pyrkii tarjoamaan maksutonta terveydenhuoltoa noin 40 %:lle väestöstä, eli noin puolelle miljardille intialaiselle. Vähävaraisimmille suunnattu uusi vakuutus lupaa kattaa terveydenhuollon kustannuksia 7 500 dollariin asti. Tällä hetkellä terveydenhuollon kulutuksesta n. 70 % suuntautuu yksityiselle sektorille. Uudistus lupaa myös helpottaa julkisten sairaaloiden ahdinkoa takaamalla pääsyn vakuutusohjelman piiriin kuuluviin yksityisiin sairaaloihin. Lupaavalta kuulostavasta suunnitelmasta huolimatta Intian julkisen terveydenhuollon haasteena on saavutettavuus, sillä suurin osa intialaisista asuu maaseudulla, jota vaivaa huutava pula terveydenhuollon ammattilaisista. Modicare lupaakin avata 150 000 hyvinvointikeskusta ympäri Intiaa ja lisätä lääketiedettä opettavien sairaaloiden määrää. Suunnitelmassa on kuitenkin vielä monia merkittäviä kysymysmerkkejä esimerkiksi budjetointiin, tiedotukseen ja yksityissairaaloiden kompensaatioon liittyen. Kriitikot pelkäävät Modicaren olevan pelkkä vaalitemppu, jolla pääministeri Modi pyrkii turvaamaan puolueensa BJP:n voiton kevään 2019 vaaleissa.

 

Lähteet 10/2018: Capful, Vice News, Yle, Independent, TechCrunch, Io-Tech.fi, Marketwatch, The Telegraph, Financial Times, CNN, VOX, Financial Times

Kuvat: Pexels

Top

Amiedu ja Capful tukena organisaatioiden muutoskyvykkyyden kasvattamisessa

Kimmo Kivinen|tiistai, 15 marraskuu 2016

Toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti, eikä tämän päivän strategia toimi huomisen toimintaympäristössä. Strategian lisäksi myös osaaminen vaatii päivittämistä, sillä tämän päivän kyvykkyyksillä ei voida toteuttaa menestyksellä huomisen strategiaa. Amiedu ja Capful tukevat organisaatioita muutoskyvykkyyden kasvattamisessa skenaario- ja strategiatyöllä, osaamisten tunnistamisella ja muutoksen hallinnan ohjelmilla.

amiedu-artikkeli-2016_kuva

Teksti: Raija Törnvall
Kuva: Jari Puhakka

Toimintaympäristön muutosten ennakoinnissa auttaa skenaariotyö, joka on organisaation ulkoisen toimintaympäristön vaihtoehtoisia kehityskulkuja analysoiva lähestymistapa.

Muutokset organisaatioiden ulkoisessa toimintaympäristössä ovat suuria, monimutkaisia ja usein vaikeita hahmottaa, toteaa Capful Oy:n Senior Partner Kimmo Kivinen.

Ne ovat annettuja, ulkoisia tekijöitä, kehityskulkuja ja signaaleja maailmalta, eikä niihin voi vaikuttaa. Niillä on kuitenkin suuri vaikutus organisaatioiden tulevaisuuden menestymiseen. Skenaariotyössä analysoimme erilaisia, vaihtoehtoisia ulkoisen toimintaympäristön kehityskulkuja, muutostekijöitä ja nykytilaa organisaation näkökulmasta. Tulosten pohjalta pystymme selkiyttämään näkymää ja luomaan strategisia vaihtoehtoja, joista yritys voi valita.

Capful tukee yrityksiä strategiaprosessissa aina tulevaisuuslähtöisen strategian, vision ja tavoitteiden laatimisesta sen toimeenpanoon ja ulkoisen toimintaympäristön seurantaan. Asiakkaita on keskisuurista ja pörssiyrityksistä ministeriöihin, kuntiin ja monikansallisiin organisaatioihin asti.

Kun uudet strategiset tavoitteet ovat näkyvillä, tarvitaan myös osaamisen kehittämistä tulevan strategian toteuttamista varten, Amiedun avainasiakaspäällikkö Mirja Kautiainen toteaa.

Kartoitamme osaamiset kaikilla tasoilla: aloitamme organisaation tarvitsemista ydinosaamisista, ja viemme ne yksikkökohtaisiin osaamisiin ja yksilöiden tehtäväkuviin. Osaamiset määritellään nimenomaan tulevaisuuden näkökulmaan, ne eivät ole tämän päivän tarpeita. Sen vuoksi löydetään usein uusia ydinosaamisen alueita ja tehtäväkuvia.

Emme voi tarkastella tulevaa osaamista ilman ymmärrystä siitä, mitä maailmassa on tapahtumassa ja miksi uutta osaamista tarvitaan, jatkaa Kimmo Kivinen.

Skenaariotyö luo ymmärryksen ja motivaation osaamisenkin kehittämiseen.

Ilman muutoksenhallintaa muutos on kaaos

Osaamisten tunnistamisen lisäksi muutoksessa on tärkeää myös muutoksen kokonaishallinta ja viestintä.

Muutoksessa on tärkeää priorisoida, mistä lähdetään liikkeelle, sillä muutoin muutos on kaaos, Mirja Kautiainen korostaa. Viemme muutosta projektimaisesti eteenpäin siten, että ensin priorisoimme muutoksen tavoitteet ja ensimmäiset tehtävät, ja rakennamme tavoitteisiin pohjautuvan muutoksen hallinnan ohjelman. Silloin saamme muutoksen tekijöille selkeän kuvan siitä, mitä muutos sisältää, ja kaikki viestivät asiasta samalla tavoin.

Muutosta voi ja kannattaa ennakoida skenaariotyön avulla. Organisaatioiden tulisi kasvattaa muutoskyvykkyyttään jo ennen kuin muutokset ovat konkreettisia, ja valmistautua niihin, Mirja Kautiainen neuvoo.

Ettei jäätäisi odottamaan, että mitä tapahtuu, vaan asioita ja vaihtoehtoja pystyisi miettimään ja viemään aktiivisesti eteenpäin. Jos menemme tähän tai tuohon suuntaan, niin mitä se tarkoittaa, ja toisaalta hahmottaa mihin suuntaan voimme ylipäätään lähteä. Silloin saadaan jo paljon kiinni niistä toimenpiteistä, mitä muutos edellyttää organisaatiolta. Samalla voi tehdä ennakoivaa henkilöstösuunnittelua.

Amiedu seuraa osaamisen ja strategian toteutumista, ja Capful toimintaympäristön tapahtumia ja niiden vaikutusta strategiaan.

Seurannan ansiosta organisaatiolla säilyy koko ajan muutoksen punainen lanka, liikutaan järkevällä syklillä ja samaan suuntaan, Mirja Kautiainen toteaa.

Skenaariotyöstä tukea myös henkilöstön sitouttamiseen muutokseen

Henkilöstön edustajat on hyvä saada mukaan prosessiin mahdollisimman aikaisin.

Kun koko organisaatio on mukana tulevaisuuden pohdinnassa, sillä on sitouttava vaikutus. Organisaation jäsenten kyvyssä hyväksyä muutos ja sen tarve on usein kyse siitä, ovatko he saaneet itse käsitellä asiaa. Se on edellytys sille, että alkaako muutos edes tapahtua, Kimmo Kivinen valottaa. Tilanne on ihan erilainen, kun ihmisille on tullut ymmärrys, että eihän meitä ole edes olemassa jos jatkamme näin, että tällä nykyisellä tavalla ei ole mitään mahdollisuuksia pärjätä kilpailussa.

Osaamisen tunnistaminen ja liiketoimintasuunnitelmat pitäisi aina kytkeä yhteen.Liiketoimintasuunnitelmista puuttuu usein osaamisen tunnistaminen: se, mitä tämä meiltä oikeasti vaatii. Ja koska osaamisia ei kasvateta hetkessä, niin organisaatiolla pitäisi olla osaamisen kehittämisen suunnitelma, Mirja Kautiainen toteaa.

Myös kilpailutekijät ja omat kriittiset menestystekijät pitäisi ehdottomasti huomioida, sillä kilpailutilanteet ovat entistä haastavampia, ja kuluttajien vaatimukset muuttuvat. Skenaariotyö sopii tähänkin tarkasteluun. Sen kautta kasvatetaan myös ymmärrystä siitä, miksi tehdään joitain asioita.

Skenaario- ja strategiatyöskentely, osaamisten tunnistaminen ja muutoksenhallintaohjelmat tarjoavat kaivattua tukea johdon työskentelylle ja päätösten tekoon. Johto joutuu myös perustelemaan päätöksiään eri sidosryhmille.

Kun tulevaisuuden haasteet ovat suuria ja vaikeita, niin moni päättäjä haluaa tukea päätöksilleen: analyysejä ja vaihtoehtoja tulevasta näkymästä, ja miten tätä näkymää viedään eteenpäin. Olen kokenut, että pystymme tukemaan hyvin tällaisten isojen prosessien läpiviennissä, Mirja Kautiainen kertoo.

Alkuperäinen artikkeli julkaistu: Amicase 11/2016 

Top

  Nimi*

  Yritys

  Sähköpostiosoite*

  Puhelinnumero

  Viesti

  Pakolliset kentät ovat merkitty *:llä

  Sulje

  Pysy kartalla

  Tilaa uutiskirjeemme ja saat tietoa tulevaisuuden nousevista ilmiöistä sekä tulevista tapahtumista.