Helmikuun signaalit

Capful|maanantai, 4 maaliskuu 2019

NÄKYMÄTTÖMÄT RAJAT MAHDOLLISIA, TEORIASSA 

Teknologia käytännössä näkymättömiin rajanylityspaikkoihin valtioiden välillä on jo olemassa, vaikka se todellisuudessa on vielä melko kallista ja vaatii paljon valvontaa taustalle.

Askelia moderniin rajavalvontaan otetaan kuitenkin jo rahtiliikenteessä, kun sähköiset tullitoimenpiteet korvaavat perinteisen paperityön joillain rajoilla. Sveitsi mm. on ilmoittanut sähköistävänsä rajatoimenpiteet täysin vuoteen 2026 mennessä. Tämä antaa esimerkiksi matkailijoille mahdollisuuden käyttää älypuhelimia ilmoittaessaan ulkomaiset ostot, joista tulleja voidaan veloittaa. Tällaisten järjestelmien turvallisuus on todennäköisesti tulevaisuudessa blockchain-teknologialla. Singaporessa taas otettiin käyttöön blockchain-teknologiaan perustuvat sähköiset alkuperätodistukset tavaroille, jotka matkustavat maahan ja sieltä ulos.

Esteet tälle kehitykselle eivät ole teknologiasta riippuvia, vaan ongelmaksi nousee politiikka ja luottamus viranomaisia kohtaan. Onko vaadittavan taustavalvonnan taso hyväksyttävissä?

 

BMW JA DAIMLER RAKENTAVAT YHDESSÄ LIIKKUMISEN TULEVAISUUTTA

Autonvalmistajat BMW ja Daimler aikovat investoida yli miljardi dollaria liikkumispalveluiden yhteisyritykseen. Yritykseen siirtyy esimerkiksi BMW:n Suomessakin toimiva yhteiskäyttöautopalvelu DriveNow ja Daimlerin vastaava palvelu, Car2Go. Yrityksen tavoitteena on muodostaa kattava liikkumispalveluiden portfolio yhteiskäyttöautoista kyytipalveluihin. Yhteisyrityksen turvin BMW ja Daimler uskovat pystyvänsä haastamaan teknologiajätit ja voimakkaasti kasvaneet kyytipalvelut, kuten Googlen Waymon, Uberin ja DiDin. Autonvalmistajat saattavatkin olla pakotettuja siirtymään perinteisestä roolistaan entistä vahvemmin palvelutarjoajiksi, sillä rohkeimpien arvioiden mukaan vuoteen 2025 mennessä n. 40 % nykyisistä auton omistajista ei halua enää omistaa henkilökohtaista ajoneuvoa.

 

LUOTTOLUOKITUSYHTIÖT POSITIIVISINA VENÄJÄN TALOUDEN TILASTA – MOODY’S NOSTI VELKAKIRJAT SIJOITUSKELPOISIKSI 

Luottoluokittaja Moody’s nosti helmikuussa Venäjän luottoluokitusta Baa3:ksi aiemmasta Ba1 luokasta. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että Venäjän velkakirjat lukeutuvat nyt kymmenen korkeimman luottoluokan joukkoon ja määritellään siten sijoituskelpoisiksi. Moody’s luokitusnosto toi kaikki luottoluokittajat samaan näkemykseen Venäjän velkakirjojen riskisyydestä.

Perusteina Moody’sin luottoluokituksen muutokselle olivat Venäjän kyky implementoida järkeviä taloudenpidon toimia. Näistä keskeisimpänä tekijänä mainittiin ulkomaisen valuutan puskurirahasto. ulkomaisten velkojien osuuden pienennyttyä. Suurimpana riskinä Venäjän taloudelle nähdään muun muassa öljyn hinnan lasku tulevaisuudessa ja mahdolliset pakotemuutokset. Moody’s lisäsi arviossaan, että valtion suuri koko on myös este talouden nopealle kasvulle.

Lähteet 2/2019: Capful, The Economist, TechCrunch, Business Insider, BBC, Bloomberg, BOFIT, Moody’s, Reuters,

Kuvat: Pexels

Top

Mitä maailma ostaa vuonna 2020?

|keskiviikko, 12 syyskuu 2007

Tulevaisuuden suunnitelmien tekemistä helpottaisi kristallipallo. Sen puutteessa yhä useammat yritykset turvautuvat foresight-menetelmiin strategian laadinnassa. Vuonna 2006 Finpro hyödynsi menetelmiä 57 projektissa.

Foresight-tiedosta puhutaan johdonmukaisen ennakoivan tiedon tuottamisena ja analysoimisena. Tietoa kerätään muodostamalla erilaisia mahdollisia tulevaisuuden tapahtumasarjoja, skenaarioita.

– Finprossa puhumme ennakoivasta asiakastyöstä. Pohjimmiltaan kyse on siitä, miten asioita tarkastellaan. Pyritäänkö hakemaan näkemystä tulevaisuudesta ja rakentamaan strategiaa sen pohjalle, pohtii Finpron Key Partner Manager Jarmo Karesto.

Lisäoppia ennakoivan asiakastyön tueksi

Liikkeenjohdon konsulttitoimisto, Capful, on erikoistunut skenaario- ja strategiatyöskentelyyn. Capfulin konsultit ovat vuosien varrella valmentaneet myös Finpron henkilöstöä skenaariomenetelmien saloihin. Finpro on järjestänyt valmennuksiin sopivat case-yritykset, joiden lähtökohdista foresight-tietoa on kerätty.

– Tavoitteena on ollut opetella hyödyntämään skenaariotyöskentelyä strategisen suunnittelun yhtenä lähestymistapana sekä kohottaa Finpron avainhenkilöiden ymmärrystä toiminta- ja kilpailuympäristön tulevasta kehityksestä, kertoo Capfulin toimitusjohtaja Arto Kaunonen.

Yritykset ovat myös päässeet mukaan ryhmätyöskentelytilanteisiin oppimaan. Projekteissa on tuotu yhteen useampia yrityksiä hahmottelemaan mahdollisia tulevaisuuden skenaarioita.

– Yritysyhteistyöhankkeissa pienemmätkin yritykset pääsevät keräämään foresight-tietoa, mikä voisi yksin olla niille liian raskas prosessi, Karesto kertoo.

Haistele signaaleja – mutta vain niitä oikeita

Miten foresight-tiedon kerääminen sitten eroaa arkipäiväisemmästä markkinoiden seuraamisesta?

– Yritykset seuraavat toimialan ja markkinan muutoksia jatkuvasti. Ongelmaksi voi muodostua se, että signaaleja ei ymmärretä etsiä riittävän laajaalaisesti, Kaunonen pohtii.

Kaunosen mukaan suurimmat yllättävyydet nimittäin saattavat tulla yrityksen toimialan ulkopuolelta.

– Toimiva viitekehys, skenaario, auttaa jäsentämään signaalit osaksi mielekästä kokonaisuutta ja analysoimaan ilmiöiden välisiä suhteita.

Skenaarioiden hyödyntämiseen tarvitaan myös systemaattinen tapa kerätä eri signaaleja sekä uskallusta muuttaa relevantein tieto oikea-aikaisiksi toimenpiteiksi. Finpro auttaa yrityksiä prosessoimaan tietotulvaa ja muuttamaan johtopäätökset konkreettisiksi suunnitelmiksi.

Herkkyys havaita toimintaympäristön mahdollisuudet ja uhat varhaisessa vaiheessa tarjoaa valtavan kilpailuedun kansainvälisillä markkinoilla, Karesto painottaa. Tämä koskee niin yrityksiä kuin kokonaisia toimialoja.

– Finprolla on laaja verkosto maailmalla ja siten kyky seurata toimintaympäristön muutosta laaja-alaisesti. Tarjoamme tämän mahdollisuuden kaikille kiinnostuneille, Karesto summaa.

 

Teksti: Kaisa Alapartanen

Artikkeli julkaistu: Finpro syys/2007

Top

Nimi*

Yritys

Sähköpostiosoite*

Puhelinnumero

Viesti

Pakolliset kentät ovat merkitty *:llä

Sulje

Pysy kartalla

Tilaa uutiskirjeemme ja saat tietoa tulevaisuuden nousevista ilmiöistä sekä tulevista tapahtumista.